Jag lyssnade på fondpodden som idag tog upp frågan “Kan en robot sköta ditt sparande?”.

Frågan är intressant, och fondsparande är en gigantisk finansiell struktur där digital transformation därför får en stor hävarm. Bara marknadsvärdet för premiepensionen var 838,7 miljarder år 2015. Flera aktörer tar betalt för allt från förvaltning till rådgivning, och robotar visar sig prestera bra på båda tjänsterna.

Flera fysiska rådgivare tar dels mycket betalt för sina råd, men det har också visat sig att många aktörer råder sina kunder att välja dyra alternativ där rådgivaren har ett stort ekonomiskt egenintresse. Bland annat nämner de att Söderberg och partner rått kunder att spara i fonder som kostar över 2 procent per år i avgift. I min mening rent ocker då det finns indexfonder som kostar neråt 0,1 procent per år.

De fysiska rådgivarna upplevs inte heller väga in svar från kundintervjuer när de rekommenderar kunder. En enkät som utvärderas av en robot däremot, kan göra bra tolkningar av kundens riskprofil och matcha den mot en passande sparform.

I avsnittet diskuteras varför en robot kan ta bättre investeringsbeslut än en människa. Den är mer disciplinerad, mer stresstålig och blir inte känslomässigt rubbad av störande faktorer. Framför allt kan den processa stora mängder data och enklare hitta investeringar och investeringsområden som inte fluktuerar korrelerat. Investeringarna blir därför säkrare, och med hjälp en sådan analys kan roboten skapa sparalternativ som passar varje enskild kunds riskprofil.

Carnegies fondchef får också argumentera för varför en människa kan ta bättre beslut än en robot. Han menar att människan kan ta in fler former av information och ta mer kvalificerade beslut än en robot som enligt hans uppfattning främst tar matematiska beslut. Matematiska beslut tolkar jag som enkla algoritmer som att köpa aktier då 50 dagars glidande medelvärde överstiger 200 dagars glidande medelvärde. Se exempel på grundläggande algoritmisk handel. Om min tolkning stämmer visar det vilken skrämmande dålig kunskap han har om dagens självbärande robotar, machine learning och artificiell intelligens.

Digital transformation sker snabbt

Även om man är av den objektiva uppfattningen att datorer idag bara tar matematiska beslut och har begränsad kapacitet, måste man ta hänsyn till att datorer fördubblar sin kapacitet var 18:e månad enligt Moores lag, medan människans kapacitet är konstant i jämförelse.

Min egen åsikt är solklar. Robotarna är här för att stanna i finansbranschen. Om Carnegie inte hänger med i den digitala transformationen, kommer de att minnas som fondvärldens Kodak.

Klicka här för att lyssna på Fondponden på soundcloud.

Leave a Reply