Google Wave

By June 15, 2009 Internet, Kommunikation

Visst händer det hela tiden nya saker på webben. Ofta är det massor med små förändringar och trender som får oss att långsamt förändra vårt beteende. Nu tror jag dock att en bomb kommer att brisera snart. Google Wave verkar riktigt häftigt, och kommer definitivt påverka våra vanor online.

Google Wave

Det är en ny plattform som kombinerar gamla kommunikationsmetoder som mail och snabbmeddelanden med socialt nätverkande och sociala sätt att skapa och dela media. Det är tänkt både för privatpersoner och företag.

Realtidskommunikation

Jag tror google wave kommer förändra hela vårt sätt att kommunicera. Som sjuttiotalist gillar jag faktiskt epost, och tycker att det fungerar bra på många sätt.

Jag förstår dock att personer födda på åttio- och nittiotalet aldrig riktigt tagit till sig epost. De har inga referenser som telefax, cykelbud eller brun internpost som cirkulerade i kuvert med långa namnlistor på. De jämför med instant messaging och sms, och då känns epost faktiskt ganska mossigt.

Till och med jag själv som gillar mail brukar ibland komplettera med ett meddelande i Adium eller ett SMS i stil med – “Nu har jag mailat över filerna”. En workaround för att få lite realtidskommunikation i mitt mailande. Eller för att få dokumenthantering till min instant messaging, beroende på hur man ser det.

I Google Wave samlas all konversation i en ström liknande Facebook. Den som bjuds in sent i en diskussion kan därför snabbt få en överblick av vad som tidigare diskuterats. Betydligt smartare än epostlistor.

Förhoppningsvis blir det här dessutom döden för alla CC mail man får till sig. Ni vet alla dem där mailen som inte direkt har något med en själv att göra, men folk skickar med dem “ifall att” och det är så enkelt att slänga med en mottagare till i CC-fältet.

Sociala nätverk

Google Wave är också ett socialt nätverk, där användare gemensamt kan samarbeta och dela dokument. Det blir lite som Facebook möter Sharepoint. En länk som jag tror många har kännt att den saknas, inte minst inom företag.

För företag

Jag har bland annat arbetat med att utveckla intranät till stora internationella bolag. En tydlig trend är att Facebook och Google allt oftare kommer upp som referenser när beställarna kartlägger organisationens behov att kommunicera internt. Här känns Google Wave helt rätt.

Enligt Joel Westerholm på IDG finns det massor för företag att vinna på den här tekniken, men han tror att det tar många år innan företag kan använda tekniken fullt ut, eftersom företagen redan har en annan struktur för hur information hanteras.

På sikt tror jag dock att många företag kommer använda Google Wave. Jag ser framför mig en hårdvarulösning liknande Google GSA eller Google Mini vilka redan idag är populära komponenter på intranät.

Google Android

Det blir spännande att se vilken roll Googles mobila plattform Android kommer att få. Det här ger den goda förutsättningar att bli den självklara företagsmobilen. Om jag drev ett multinationellt företag skulle jag gladeligen slänga ut både Sharepoint och Exchange tillsammans med alla windowsmobiler, till förmån för Google Wave om jag drev ett multinationellt bolag.

Leave a Reply