Många människor blir provocerade av ordet “hen”. Jag blir provocerad av ordet “barn”. Vi har ju redan orden “pojke” och “flicka”. Därför förklarar jag härmed en revolt mot ordet “barn”!

En av anledningarna till att människor provoceras av ordet “hen” är att det är ett konstruerat ord, till skillnad mot “han” och “hon” vilka är ord som har uppstått av sig själva. Det många inte vet, för att PK-media mörkar det, är att även “barn” är ett konstruerat ord. “Pojke” och “flicka” däremot har också uppstått av sig själva.

Ytterligare ett problem är att meningarna blir så vidrigt korta och rumphuggna när man använder ordet “barn”. Låt mig exemplifiera. “Barn behöver mer sömn än vuxna”. Den meningen känns för kort och alldeles för kärnfull. “Pojkar och flickor behöver mer sömn än män och kvinnor” däremot, är en mening som känns mycket pampigare och rikare på ord. Det språkliga flytet blir ett helt och annat den ligger bättre i munnen.

Särskilt illa blir det med konstruerade ord som “utryckningsfordon” istället för ambulans, brandbil och polisbil. Meningarna som innehåller ordet blir ju löjligt korta. Låt mig exemplifiera ännu en gång. “På avstånd hörde jag ett utryckningsfordon” jämfört med “På avstånd hörde jag en ambulans, brandbil, brandledningsbil, jourbil, läkarbil, organtransportbil, polisbil, polismotorcykel, piketbuss, radiobil eller tullbil.” Den sistnämnda meningen flyter ju betydligt bättre.

Om du som läsare blir lika provocerad som jag av ordet “barn” så anslut gärna till min revolt. Skriv upp dig i min namninsamling i kommentarsfältet nedan, eller hjälp mig att dela mitt manifest!

Join the discussion 36 Comments

 • Linda says:

  Upp till kamp mot Barn ordet. Linda Magnusson är med!

  • Mathias says:

   Livet blir över lag mer exakt utan ordet barn. Exempelvis denna situation

   Jag stod vid parken och såg flera barn leka bland träden.

   Bättre med

   Jag stod vid parken och såg 3 pojkar och 5 flickor, eller nä kanske var det 6 flickor, leka bland träden.

   Träd förresten. Jag vill vägra det ordet också, jag vill veta hur många och av vilken art de är.

   Jag stod vid parken och såg 3 pojkar och 5 flickor, eller nä kanske var det 6 flickor, leka bland 4 björkar, 1 ek och 2 kastanjer.

   Så nu börjar det likna något. Vägra barn och träd 💪🏼

 • MG says:

  Dummaste jag läst. Först talar du gott om det könsneutrala ordet hen för att sen följa upp med att barn ska kallas pojke och/eller flicka. Antingen är du ironisk eller så har du inte förstått någonting om varför man bl.a. ska använda ord som hen och låta barn (och vuxna) själva bestämma hur och vad man vill benämna sig som

 • Tobias says:

  Du missade att “barn” betyder “lada” på engelska. Styggelse!

 • Barn betyder lada på engelska!!!!

 • Marcus says:

  Men guuuud du glömde ju “eller raggare som köpt en siren och satt på sin epa-traktor” bland utryckningsfordon!!! Pinsamt!

 • Ingalill Larsson says:

  Totalt lysande! Hahaha! Synd bara att jag inte gillar ordet “hen” i det svenska språket. 🙁

  • Eva says:

   Men oj, har du en uttalad åsikt om alla ord i det svenska språket? Vad ambitiöst! Hur kommer du ihåg vilken åsikt du har bestämt dig för? Har du någon slags lista för att komma ihåg alla? Vad tycker du till exempel om ordet “alla”? 🙄🙃😘

 • Anna says:

  Ingalill det finns såååååååå många ord jag inte gillar i det svenska språket. “Sekret” tex. Det ogillar jag skarpt. Men jag kan ändå förstå att det har sin funktion. Det är så många som tycker en massa. Men det är irrelevant vad vi tycker. Språket har vi och det utvecklas när vi och samhället gör det. Så länge det finns sekret så kommer vi ha ett ord för det. Bara att acceptera. Även om jag ogillar det.

 • Maria Nehro says:

  Lysande, detta förgyllde min dag!

 • Linus says:

  Om en kvinna är gravid och inte vet könet då? Hon berättar för sina vänner att hon ska ha barn? eller ska hon säga att hon ska ha en pojke eller flicka?
  Borde vi inte ta bort unge också isåfall?

  • Eva says:

   Självklart måste vi protestera även mot ordet “unge”! Det är alldeles för begränsande!

   Sen har jag lite funderingar kring ordet “vi” också. Känns väldigt onaturligt att klumpa ihop alla möjliga personer sådär tycker jag. Är det inte bättre att vi säger “Linus och Eva och [namnen på alla de andra]? I alla fall jag vill inte hålla på och generalisera sådär!

 • PiaLi says:

  “Barn” ska definitivt avskaffas! Det finns så många onödiga ord som förenklar – nej: helt enkelt simplifierar språket. Själv är jag i skrivande stund väldigt irriterad på det generaliserande ordet “djur”.

 • Eva says:

  Självklart vill jag också vägra ordet “barn”. Jag har nämligen inget bättre för mig. Ingen ska få klumpa ihop några pojkar eller flickor jag känner till det mycket smidigare “barn”. Känns helt onaturligt ju! Ska genast sätta mig och fundera ut fler ord som borde vägras i det här jävla landet.

 • Anders Agebjörn says:

  Vi har en glädjande nyhet: vi väntar flicka eller pojke!

 • Ida says:

  Jag, min pojke Anton, min flicka Emma, min man Kim (är man godkänt?), min granne Sofie, Sofies 2 flickor Anna och Johanna och sofies 2 pojkar Simon och Rasmus, mormor Gertrud och hennes man Bengt och Bengts (här blev det problem känner jag. Hur ska jag skriva Bengts barbarn utan att använda ordet barn och ändå få fram vilken relation Bengt har till Nils och Erik? Ja just det kan ju skriva och Bengt som är farfar ska ha med sig Nils och Erik. Dock är det ju inte säkert att han är farfar till Nils och Erik. Det konstateras ju bara att han är farfar men ja iallafall så ska vi gå på Zoo imorgon och inte för att träffa djuren då det ordet är konstruerat, som om inte alla ord är konstruerade av människan( människan ja.. är det inte att klumpa ihop alla i samma fack. Det borde ju vara värre än barn då det inkluderar man, kvinna, pojke och flicka!) på ett eller annat vis.. Och sen till zoo ja vad är det för ord igentligen? Bättre än djurpark? Nej det är nog bättre att jag skriver att Jag och namnen på alla de ovanstående imorgon ska titta på giraffer, elefanter, lejon, älgar, getter, och har vi tur så får vi också se på ormar och nej jag tänker inte gå en på vilken ormart det rör sig om hur elakt det än är mot ormarna att bunta ihop dom under ordet ormar osv………… i all oändlighet!

 • Honpersonen says:

  Hahaha, underbara människor, tack för dagens leende. Vad vore vi utan ironi?
  (Nej, jag är för trött för att inte använda dessa hemska generaliserande ord)
  <3

 • Nisse says:

  Jag blir provocerad av att du blir provocerad över så banala småsaker. Skärp dig och lägg vikt på saker som faktiskt spelar roll. Låt mig gissa, du känner dig kränkt? Och nu har det minsann gått för långt?

  I Sverige säger vi vad fan vi vill. Därav det fria samhället. Hen. Hen. Hen.

 • Daniel Edlund says:

  Jag måste erkänna att jag inte förstår om detta är ironi eller inte!? En så oerhört banal sak att göra revolt mot, och det framstår väldigt analt när exemplet med “utryckningsfordon” tas upp. Är det ironi så; you got me! Men om inte, så respekterar jag det och önskar dig en trevlig dag!

 • Per Bjurling says:

  När jag tycker att det blir klumpigt med “han eller hon” så lånar jag det finska ordet “hän”. Detta ord har fördelen att det faktiskt betyder: han eller hon. Sannolikt förstår folk vad jag säger, och ingen tror att jag vill blanda in en engelsk höna i samtalet. Förutsättning är förstås att man kan uttala ljudet ä.

 • Adam Blomgren says:

  Dessutom betyder ju barn “lada” på engelska. Bra skrivet! 😀

 • Karin Gällmo says:

  Helt lysande, kommer genast att dela för det här är klockrent! 😀

 • Sören says:

  Tycker absolut vi ska vägea barn. Det är ju dessutom engelska och betyder lada.

 • Ankan says:

  Totally Luv´ this!!!! 😂😂😂😂😂😂

 • Lars says:

  Jag tänkte skriva att allt det här var väldigt bra! Men bra betyder ju BH.

 • Fredrik says:

  Bästa ironin är den som man knappt förstår. Och den här var ovanligt bra.
  Det dröjde faktiskt till fjärde sista meningen innan jag var ganska säker. Där blev det ganska tydligt och det kan det få vara på slutet.
  Om man gör ironin övertydlig så att alla säkert ska förstå och ingen behöva känna sig provocerad – då tar man död på ironin.

Leave a Reply