Anton Maiden – kungen av DIY

By February 24, 2011 November 22nd, 2016 Internet

Den här artikeln är en hyllning till Anton Maiden (Anton Gustafsson) som idag skulle ha fyllt 31 år. Anton lever tyvärr inte idag, men genom ett antal outplånliga avtryck på internet kommer han alltid att leva kvar.

Anton startade DIY-kulturen

Anton Gustafsson är, i mina ögon, den enskilt viktigaste ambassadören av DIY (Do It Yourself) -kulturen. Innan det fanns plattformar som Facebook, Flicker, Youtube och WordPress så delade Anton med sig av sitt liv på Antons Hemsida. Han visade bilder från sina resor, på sin familj och sina vänner mm. Lite som en Facebooksida, fast tio år före.

Framförallt delade han med sig av sina egeninspelade Iron Maiden-tolkningar.

Då fick inte vem som helst sjunga

Innan TV-spel som Singstar och TV-program som Idol var det inte ofta man hörde vanligt folk sjunga eller uppträda. Radio och skivbolagen dikterade vilka som skulle nå ut till en bredare publik. T ex skulle Rin on the Rox (se tidigare post), som har miljontals prenumeranter på Youtube, inte haft en chans att nå ut så brett vid den tidpunkten.

Anton som definitivt inte var någon konventionellt skolad sångare (varje röst är ju unik, men om man ska försöka göra liknelser så var Antons röst mer åt Håkan Hellström-hållet än åt Pavarotti-hållet) hade inte heller nått ut via de traditionella kanalerna.

Anton Maiden tolkar Iron Maiden

Den typen av konventioner tycktes inte bekymra Anton det minsta. Han älskade Iron Maiden och han älskade att sjunga. Så saken var egentligen rätt självklar. Med ett gäng MIDI-filer och en mikrofon spelade han helt enkelt in sina egna tolkningar av Iron Maidens låtar. Sedan publicerade han dessa på sin hemsida.

Succé

Succen var explosionsartad. Folk hade aldrig hört något liknande och eftersom texterna är på engelska så lyssnades det på Anton Maiden över hela världen. I filmklippet ovenför talar TV-programmet Sajeber om “Anton Maiden-feber”.

Många gillade den bekymmersfria anda som genomsyrade Antons låtar. Gillar man att sjunga så ska man sjunga, oavsett skills.

Samtidigt blev många inrutade och stela bakåtsträvare stressade och provocerade av Antons rättframma initiativ. – “Vadå?! Sjunga utan skivbolagen och radios tillåtelse? Så ska det ju inte vara!”, tycktes många tänka.

Den senare skaran blev förhoppningsvis något lugnare när Anton senare gav ut en egen skiva 1999.

Bli inspirerade av Anton Maiden

Till alla er som drömmer om att göra något som idag kanske skulle uppfattas som okonventionellt: Gört! Om tio år kommer alla andra att göra likadant.

Leave a Reply